Szájápolás gyermekkorban

 

 

Mit tegyetek, hogy az iskolai fogorvosnak ne legyen sok dolga? Elmondjuk a gyermek szájápolás legfontosabb lépéseit.

 

Megfelelő szájápolással az összes fogászati betegség megelőzhető, ezért nagyon fontos már óvodás korban begyakoroltatni a helyes fogmosás technikáját.

 

Játék a fogmosás

 

Tanítsd gyermekedet játékosan, a feladatokat fogmanós, fogtündéres mesével vezesd fel. Fontos, hogy dicsérd meg, bőven legyen pozitív megerősítés. Használhattok illatos nyelű fogkefét, ami nagyon érdekes a gyerekeknek, egy jóízű fogkrémmel pedig egyenesen élmény a fogmosás. Törekedjetek arra, hogy 3 percig tartson, ebben nagy segítségetekre lehet a homokóra.

 

Mutass példát

 

A fogmosásnak napi rutinná kell válnia. Mivel a gyerekek nagyon fogékonyak és szeretik utánozni a felnőtteket,mutass példát és mossatok együtt fogat, akár minden étkezés után. És ha már itt tartunk, az étrend kulcsszerepet játszik az egészséges fogak megőrzésében.  Amennyire csak tudod, ne engedd, hogy a gyerek cukrosat egyen vagy igyon!

 

Helyes technika

 

Amíg pici a babád, naponta kétszer neked kell mosni a fogacskáit. Kétéves kortól kezdve borsónyi mennyiségű fogkrémet is használjatok. A fogkefét legalább három havonta le kell cserélni, mivel a szétálló sörték felsérthetik az ínyt. Egy három éves gyerek már elkezdheti egyedül végezni a fogmosást, de szigorúan szülői felügyelet mellett, hogy valóban alaposan történjen. 

 

Bilka Collection Hungary 

Bilka Collection telephelye©2014. NAIH-92585/2015 Készítette: Print and Event Kreatív Ügynökség, webáruház készítés, online marketing