Mit hozzon a Mikulás?

                                         

 
Hamarosan érkezik a Télapó, és az Adventi naptárat is szorgosan nyitogatják a gyerekek. Előkerülnek a csokoládék, cukorkák és egyéb nyalánkságok is. Ünnepekkor pedig a nagyi beiglije, habos süteményei, illatozó mézeskalácsok is hívogatják a  felnőtteket és a legkisebbeket egyaránt. Tudatos szülőként azonban kutya kötelességünk a csemetéink fogainak egészségét is szem előtt tartanunk! Nem csak a maradandó fogakra kell vigyázni, hanem a táplálkozást már a tejfogak kibújásától kezdődően a megfelelő szájhigiénia megőrzésének irányába is kell terelni.
 
Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak esetében még belefér egy kis „lazaság” a fogápolást illetően, azonban mindenkit ki kell, hogy ábrándítsak! Ismeretségi körömben sajnos előfordult már, hogy a 6 éves gyerkőc a tejfogaival többször is fogorvosi ellátásra kényszerült – foghúzás és fogtömés is volt a repertoárban.
 
 A túl sok cukros nassolnivaló kifejezetten árt a tejfogaknak is. A legtöbb gyerek könnyedén megérti az alapvető összefüggéseket, de ezek a gyakorlatban szokásokká csak abban az esetben válnak, ha a szülők is ezt a példát mutatják. Számos egyéb egészségügyi szempontból is, de különösen a fiatal fogak egészsége miatt, érdemes amennyire lehet, kitiltani gyermekeink étrendjéből a cukros nassolnivalókat. 
 
Természetesen nem lehet és nem is kell az összes finomságtól eltiltani a gyermeket, de sokat tehetünk a fogaikért, ha csak a főétkezések után kapnak édességet, hiszen ilyenkor jóval intenzívebb a nyáltermelés, ami segíti a fogak tisztán tartását.
 
                             
- Alakítsuk ki mielőbb a rendszeres, napi szintű fogmosási szokásokat. (Milyen fogkrémet használjon a gyermek?)
- Figyeljünk a fogkrém összetételére, mert sajnos több gyermekeknek szánt fogápolási termék tartalmazhat cukrot, és a kicsik szervezetére káros összetevőket. (Natúr Gyermekfogkrémek)
- Próbáljuk a kommersz édességeket egészséges nassolnivalókra cserélni. Kapható a boltokban számos, rostban gazdag, természetes cukrokkal édesített rágcsálnivaló.
- Ha már édesség, mindig a főétkezések után (és ne között) adjuk, mert ilyenkor az intenzív nyáltermelés is segíti a fogak tisztulását.
- Nagyobb gyerekeknél jó alternatíva lehet a cukormentes rágógumi is, ezt azonban ne alkalmazzuk túl gyakran, mert árthat a kicsik állkapocs ízületének. Ez a felnőttekre is igaz!!!
- Olyan alkalmakkor, amikor nem tartózkodunk otthon, és nincs lehetőségünk fogmosásra, legalább öblögessünk párszor tiszta vízzel!
- Próbáljunk a Mikulás csomagokba minél több egészséges édességet és gyümölcsöt csempészni, vagy a csokoládéhalmokat felváltani valamilyen kisebb játékkal, és csak minimális mennyiségű cukros nassolnivalót beletenni.
 
A Bilka évek óta elkötelezetten dolgozik azon, hogy minden családban az első helyek egyikén szerepeljen a szájápolás fontossága. Mivel a megelőzés az első lépés, amit tehetünk gyermekeink egészséges fogainak megőrzése érdekében, olyan termékeket kínál a legkisebbek számára is, amelyek finom, gyümölcsös ízeivel sok-sok kicsi kedvenévé vált világszerte. Termékei között szerepel a mandarin ízesítésű babafogkrém és szájvíz, valamint a zamatos málna ízű gyermekfogkrém is. 
 
Végezetül kívánjuk, hogy az ünnepre való készülődés teljen minél békésebben és a legnagyobb szeretetben! Ha odafigyelünk a fent leírtakra, abban biztosak lehetünk, hogy gyerkőceink fogai miatt biztosan nem kell majd aggódnunk!
Bilka Collection telephelye©2014. NAIH-92585/2015 Készítette: Print and Event Kreatív Ügynökség, webáruház készítés, online marketing