Ez csak egy kis korpa! Vagy mégsem?

 
A zsíros korpa, más néven szeborreás dermatitisz egy genetikailag kódolt -, a herpeszhez hasonlóan nem elkapható, hanem aktíválódó betegség. Egyszeri kialakulása után, szervezetünk aktív részévé válnak, életünk végéig kísérnek minket a tünetek, amelyek hol aktívak. Passzív időszakban viszonylag tünetmentes, nyugalmi állapotban van a fejbőr, ezzel szemben viszont van egy erős, fájdalmas, gyulladt tünetű időszak. A szeborreás dermatitisz kiváltó oka azonban nem fizikai érintkezés, hanem nem fizikai kontaktus, hanem stressz által aktiválódik. Jellegzetes tünetei laikusok számára korpának is tűnhetnek.
 
Mi okozza?
 
Az évszakok változása gyakran rossz irányba befolyásolja a szeborrea kialaulását. A tünetek általában télen rosszabbak, leginkább a sapka használatának kezdetével jelenik meg. Felismerték, hogy a stresszes élethelyzetek provokálhatják a betegséget és akut fellángolásokhoz vezethetnek, azonban a folyamat lezajlása és a kialakulás miértje a mai napig nem ismert.
A Malassezia típusú gomba, a bőrünkön élő számtalan mikroorganizmus része. Faggyúmirigyekben gazdagabb olajos területen fordulnak elő leginkább. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a betegség nem fertőző!
 
Miről ismerhető fel a szeborrea? 
 
A fejbőr kipirosodik, felszíne lemezes hámlásnak indul, ami viszkető érzéssel jár. A szeborreás foltok elhelyezkedése jellegzetes. Leggyakrabban a homlok peremén, a szemöldökök szőrrel borított területén, az orr tövénél, a fülek mögött, a hallójáratokban, a fülkagylókon, és a tarkón fordulnak elő leginkább, viszont a betegség aktív periódusában állandóan vándorolnak. Ez a betegség – lefolyását és tüneteit tekintve - nem minősül súlyosnak, azonban rendkívül kellemetlen, és a beteg általános közérzetére is negatív hatással bír. Amíg a stresszt kiváltó ok nem szűnik meg, általában a szeborreás panaszok sem csillapodnak. Sőt orvosi értelemben gyógyíthatatlan. Amint az érintett egyén stresszesebb időszakba lép, a betegség azonnal aktiválódik, a tünetei robbanásszerűen elborítják a fejbőrt. A szeborreás dermatitisz a férfiak körében gyakrabban előfordul, és amíg nők esetében kifejezetten a fej bőrére korlátozódik, férfiaknál a szakáll és bajusz szőrzetben is megjelenik.
 
Mit tehetünk azért, hogy kordában tartsuk a tüneteket?
 
A szeborreás bőrt sajnos egyáltalán nem könnyű kezelni. Ami az egyiknek beválik, a másiknak sajnos nem biztos, hogy jó.  Az első és legfontosabb lépés, hogy keress fel egy bőrgyógyászt, aki szakszerű vizsgálatot követően megállapítja, hogy esetedben tényleg szeborreáról van-e szó. Miután megbizonyosodtál arról, hogy valóban ezzel a makacs betegséggel van dolgod, többféle lehetőséged adódik. 
 

Használhatsz helyileg alkalmazható gombaölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású készítményeket. A Bilka Octopirox szeborrea elleni samponja természetes formában tartalmazza azokat az anyagokat, amik segítenek a         fejbőrnek felvenni a harcot ezzel a makacs betegséggel szemben.
 
 
Súlyosabb esetben kezelési lehetőséget jelentenek az erősebb gyulladáscsökkentő, szteroid tartalmú készítmények is, azonban ezek vénykötelesek.
 
Csökkentsd a stresszt. Könnyű ezt mondani, gondolhatják egyesek, de egy egyszerű, 5 perces szabály bevezetésével (napi többször 5 perc lassú légzés, 5 perc a friss levegőn, ülőmunka esetén óránként 5 perc testmozgás) sokat javíthatsz a helyzeten.
 
Hajmosáskor minél alaposabban távolítsd el a sampont és balzsamot a fejbőrödről.
 
Jól szellőző, természetes alapanyagú pamut ruhanemű viselésével megakadályozhatod, hogy a fejbőröd beizzadjon, ezáltal táptalajt adva a gombáknak.
 
Kerüld a vakarózást! Ugyan nehéz megállni, de a vakarás fokozza az irritációt, valamint bakteriális felülfertőződéshez is vezethet.
 
 
"Minden télen, amikor beállt a "sapkás időszak", a fejbőröm elkezdett viszketni, kis viszektő foltok jelentek meg rajta. Nagyon kellemetlen volt, és emiatt mindig szinte kopaszra vágattam a hajam, de sajnos ez sem segített. Idén, már a hideg időszak előtt, megelőzésképpen elkezdtem használni a Bilka ORTOPIROX samponját, és - lekopogom -, de teljesen tünetmentes a fejbőröm, és a hajamat is megnöveszthettem! Köszönöm Bilka!" (János, Budapest)
Bilka Collection telephelye©2014. NAIH-92585/2015 Készítette: Print and Event Kreatív Ügynökség, webáruház készítés, online marketing