Beköszöntött a napsütés!

Vége a szürke, hűvös napoknak, hivatalosan is beköszöntött a tavasz! Ilyenkor a bőrünk még nincs felkészülve, így akár az első napsugarak is károsíthatják a bőr szerkezetét. Nézzük, hogyan védekezzünk ellene!

A tavaszi napsugarak még nem tűznek olyan erősen, mint nyáron, az UV sugárzás azonban már ilyenkor is ártalmas lehet a bőrre. Ez korosztálytól, bőr színétől független dolog. Aki egyszer (az életben) leégett már, annál ezután is bármikor előfordulhat, ugyanis „a bőr nem felejt.” A gyerekeknek, nagyon fehér, szeplős, vagy sok anyajeggyel rendelkezőknek még fokozottabban kell óvniuk a bőrüket, a tavaszi időszakban is.

Napkrémek – válasszuk a megfelelőt!

Már tavasszal elkezdhetjük védeni bőrünket naptejjel, hiszen a hosszú tél alatt teljesen elszokik a napfénytől. Érdemes az arcot, a karokat, kézfejeket bekenni, mielőtt elindulunk otthonról. Mindezt legalább 20-30 perccel azelőtt, hogy napra megyünk – ugyanis ennyi idő kell, hogy hatni kezdjen a krém.

Fontos a megfelelő naptej, ami kémiai és fizikai fényvédő erővel is rendelkezik. A krémeken mindig találunk egy ún. SPF (Sun Protection Factor) számot, ez a világon mindenhol azt  jelenti, hogy mennyire erős a krém. A bőrünk átlagosan 20 percig véd az UVB sugaraktól, egy tízes faktorú krém pedig ennek tízszereséig, azaz 200 percig. Ez nem pontos érték: függ például a bőrtípustól, hogy mennyi időt töltünk vízben, de akár az izzadság is eltávolíthatja bőrünkről a krémet. Éppen ezért azt szokták javasolni, hogy nagyjából két óránként kenjük be magunkat újra.

Használhatunk UVA/UVB védelemmel ellátott arckrémeket is, ezek azon túl, hogy hidratálják bőrünket, segítenek megelőzni a sejtek károsodását, ezáltal csökkentik a ráncok kialakulását. A Bilka termékpalettájában több olyan kozmetikai termék is szerepel, amelyek rendelkeznek védőfunkcióval.

                                                                              

 

Fedjük bőrünket

Minél kevesebb bőrfelületet ér közvetlen napsugárzás, annál kisebb az esélye, hogy leégjünk. A kabát, pulóver elhagyása után érdemes világos színű inget, blúzt viselni. A fejünket, arcunkat megóvhatjuk kalappal, sapkával.

Fényérzékenység

Arra is figyelni kell, hogy egyes gyógyszerek (pl. antihisztaminok, bizonyos fogamzásgátlók) szedése fényérzékenységet. Aki ilyet szed, annak fokozottan kell védekeznie a napsugárzás ellen.

                                                          

forrás: szakápolás.net

Bilka Collection telephelye©2014. NAIH-92585/2015 Készítette: Print and Event Kreatív Ügynökség, webáruház készítés, online marketing