Vigyázz a bőrödre!

Bőrünk a legnagyobb méretű szervünk, melynek legfontosabb funkciója, hogy szervezetünket megvédje a külső bethatásoktól, és a baktériumok, illetve egyéb kórokozók által terjesztett fertőzésektől.

A felhám (epidermis) legfőbb feladata, hogy a bőrünk felső rétegének védekező képességének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása.

Az irha (dermis) szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása.

A bőralja (hypodermis, subcutis) fukciója pedig az energiaraktározás biztosítása, illetve a  hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások enyhítése.

Ezért tehát a kórokozók ellen az első védelmi vonalat a testfelszínt borító bőr jelenti. Mechanikai védelmet pedig a bőr rugalmassága és szakítási szilárdsága biztosít a külvilágból származó nyomással, dörzsöléssel szemben.

Az elhanyagolt, kiszáradt és egészségtelen bőr nehezen küzd meg az életkor, a hormonok és a külső behatások okozta változásokkal, ezért fontos, hogy minden nap szánjunk elég időt bőrünk gondos ápolására.

25 %

Körülbelül ennyi vizet tartalmaznak a normál, átlagosan karbantartott bőr felszíni rétegei. Azonban a káros behatások következményeképpen és az idő előre haladtával a bőr veszíteni kezd vízraktározó képességéből, így ez a szám akár 10 százalék alá is lecsökkenhet. Az eredmény pedig fáradt, kimerült, ráncos, feszülő bőr.

Nem csupán kellemetlen érzés, ha szárazzá válik bőrünk felszíne, hanem veszélyes is lehet az egészségünkre is! Ugyanis a bőrünk a vízveszteség által sérülékenyebbé, védtelenebbé válik, így kevésbé képes ellenállni a kórokozóknak. Sőt az allergia is gyakrabban fordul elő ebben az estben! 

De mi okozhatja a bőr vízhiányát?

- a vízelvonó hatású kozmetikumok (alkoholtartalom)

- túlzott napozás, szolárium

- száraz levegő,

- kevés folyadék bevitele

- külső, káros behatások (levegő minősége, por)

A bőr nedvességtartalmának pótlása nem nehéz feladat!

Mit tehetünk?

A megfelelő mennyiségű víz bevitele sokat segíthet a bőr állapotán, de a vízivással nem akadályozható meg a vízvesztés. Természetesen a megfelelő mennyiségű, minimum 2,5 liter folyadék elfogyasztása rendkívül fontos, de a külső segítség is hasznos lehet a hidratált és egészséges bőr elérése érdekében. Válasszun olyan, jó minőségű kozmetikumok közül, amelyek tartalaznak vízmegkötő anyagokat, pl.: hialuron savat, és kollagént, amely a bőr rugalmasságát, feszességét segít fenntartani.

                                                                                 

Éjszakai ápolás

Éjjel bőrünk munkához lát: megkezdődik a méregtelenítési és regenerálódási folyamt. Annak érdekében, hogy a hidratáló készítmény megfelelően beszívódhasson bőrünkbe, érdemes már lefekvés előtt kb. 30 perccel, könnyed, körkörös mozdulatokkal felvinni az arcunkra.

Bőrünk gondos ápolása legyen a napi rutinunk része, hogy betölthesse a neki szánt szerepet, a védelmet!

 

Bilka Collection telephelye©2014. NAIH-92585/2015 Készítette: Print and Event Kreatív Ügynökség, webáruház készítés, online marketing